vineri, 3 aprilie 2009

"Substante necesare vietii"

Din categoria substante necesare vieti fac parte medicamentele si vitaminele.Din timpuri stravechi, oamenii stiau sa se trateze atunci cand boala isi facea aparitia cu plante, tratamente ce nedumiresc o mare parte din medicii actuali, corpul omenesc accepta mult mai usor si firesc produsele naturale decat o capsula sau tableta fabricata artificial.
In natura exista o lege foarte buna: pentru vindecarea fiecarei maladii se gaseste o planta sau mai multe. Pana cand s-au inventat farmaciile, oamenii se duceau dupa plante in padure, langa lacuri, le culegeau de pe camp si din munti. Datorita progresului, multe plantei salvatoare au disparut sub asfalt si beton, dar ceva a mai ramas totusi. Ca tratamentul cu plante medicinale sa dea rezultate pozitive, trebuie sa tineti minte doua aspecte importante: indicatiile in folosirea tratamentelor naturiste si unele contraindicatii ce pot apare in cazul folosirii gresite a remediilor naturale
Sanatatea este starea organismului datorata proceselor fizico-chimice ale vietii desfasurate in mod normal,pentru mentinerea sanatatii sunt nesecare alimente care introduse in organism sa contribuie la buna functioanre a acestuia.
Chimistul şi medicul elveţian Paracelsus(1493-1514), în secolul al XVI-lea, a fost primul care a definit principiul după care fiecărei boli îi corespunde un medicament specific. Trebuie deci căutat medicamentul în funcţie de maladia pe care dorim să o tratăm. Astăzi, cercetarea în domeniul medicamentelor revine, înainte de toate, chimiştilor. Aceştia lucrează în strânsă colaborare cu medicii şi farmaciştii. Împreună, ei ajută la progresul farmacologiei, ştiinţa medicamentelor.
Medicamentele sunt substanţe naturale sau sintetice folosite în practica medicală pentru prevenirea, ameliorarea sau vindecarea bolilor. Sunt considerate medicamente şi substanţele folosite pentru investigaţii de diagnostic. Medicamentele vor fi administrat bolnavului numai de către cadrele medicalele specializate, iar formularea terapiei medicamentoase trebuie să îndeplinească anumite condiţii, si anume: substanţa medicamentoasă să aibă drept efect vindecarea bolnavului, iar administrarea să fie făcută ţinându­-se seama de vârsta .Pentru prevenirea si tratamentul bolilor se utilizeaza metode si mijloace variate, numite remedii, farmacia fiind cunoscuta in trecut ca fiind”stiinta remediilor”.
Farmacologia este ştiinţa care studiază medicamentele din perspectiva definirii acestora ca substanţe utilizate pentru profilaxia, tratamentul ori diagnosticarea bolilor.
Crearea unui medicament
Între momentul în care un medicament este creat în laborator şi cel în care este introdus în farmacii, pot trece foarte mulţi ani. După ce sunt stabilite caracteristicile fizice şi chimice ale noii molecule, încep testările. Dacă medicamentul este, de exemplu, menit să acţioneze asupra ficatului, el este introdus într-o cultură de celule ale ficatului. Apoi este introdus într-un ficat de origine animală. Dacă rezultatele sunt încurajatoare, încep testările pe animale.
Cercetătorii evaluează atunci eficacitatea noului produs, modul în care se răspândeşte în organismul viu, efectele sale secundare. Dacă rezultatele sunt satisfăcătoare, se încep testările pe oameni, sub un strict control medical. După numeroase teste, care pot dura mai mulţi ani, medicamentul primeşte sau nu autorizaţia de a fi scos pe piaţă.

Transformarea biochimica a medicamentelor
Medicamentele sufera in organism transformari chimice,care le modifica propietatile fizico-chimice si proprietatile biologice.sunt metabolizati mai ales compusi liposolubili.metabolitii rezultati sunt de regula mai polari,deci au solubilitate mai mica in grasimi.reactiile chimice constau in oxidari,reduceri,hidrolize. Majoritatea proceselor de biotransformare au loc in ficat si implica participarea unor enzime localizate in reticulul endoplasmatic neted.enzimele microzomale sunt responsabilie de procese de oxidare si reducere a multor medicamente. O serie de alte transformari sunt catalizate de enzime nemicrozomale(enzime libere,solubile)din ficat,plasma si alte tesuturi.

VITAMINELE

Vitaminele sunt substanţe organice necesare în cantităţi mici pentru ca organismul să fie sănătos. Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de către organism, deci ele trebuie obţinute din alimentaţie.Cea mai mare parte a vitaminelor sunt de provenienta naturala. Pentru ca vitaminele sunt substante ce sunt continute in alimente, suplimentele naturiste cu vitamine - fie ele capsule, tablete, prafuri sau lichide - provin tot din alimente. Majoritatea vitaminelor provin din surse naturale, desi acestea pot fi obtinute si pe cale artificiala. Ca exemplu, vitamina A provine in mod obisnuit din untura de peste; vitamina C are cele mai bune insusiri atunci cand este extrasa din macese, iar vitamina B complex este extrasa din drojdie sau din ficat. Vitamina E este furnizata cel mai adesea de germenii de grau.
Necesarul de vitamine depinde de varsta, activitatea fizica, felul dietei, valoarea metabolismului.necesarul este crescut la copii,femeile insarcinate,dar si la cele care alapteaza
Rolurile vitaminelor in organism:

  • sunt factori alimentari accesorii absolut necesari organismului animal;
  • sunt indispensabile cresterii normale si manifestarii proceselor vitale ale organismului;
  • sunt componente esentiale pentru evolutia normala a proceselor metabolice;
  • exercita actiuni de reglare a functiilor celulare si intervin in utilizarea energiei;
    unele vitamine actioneaza in calitate de coenzime, asigurand efectul catalitic al enzimelor, cu care actioneaza si moduland astfel activitatea acestora;

Vitaminele pot fi clasificate :

  • vitamine hidrosolubile
  • vitamine liposolubile